Skocz do zawartości

Rośliny Kropki

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłam zafundować sobie temat ze zdjęciami swojej skromnej kolekcji :) Fotografem jestem mocno początkującym - te pierwsze zdjęcia robiłam po 15-minutowym szkoleniu w obsłudze lustrzanki - zatem w tej kwestii proszę o wyrozumiałość ;)

Oto moi podopieczni:

Drosera ascendens

post-6463-1406316651_thumb.jpg

Drosera communis var. breviscapa

post-6463-1406316890_thumb.jpg

Drosera kaieteurensis

post-6463-1406316679_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ascendens trzymasz w doniczce 5,5cm? Wysiałaś ją sama czy kupiłaś już roślinkę? Ja ze swoimi mam problem, największa ma jakieś 2-3cm i w ogóle nie chce rosnąć. Wypuszcza od czasu do czasu nowe listki. Nie za bardzo też wiem jakie warunki jej zapewnić. Czy mogłabyś pokrótce opowiedzieć coś o swojej? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, doniczka 5,5 cm, kupiłam roślinkę. Mam ją już rok to na pewno i szczerze mówiąc ona się wiele nie zmienia ;) Do tej pory siedziała sobie w niziutkim (wys. 15 cm) akwarium ze stałym dostępem do wody (gł. ok. 0,5 - 1 cm), parapet południowy doświetlany. Dostała eksmisję niedawno, nie ma doświetlenia teraz, ale różnicy w jej wyglądzie nie widzę.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją też przeniosłam z akwarium na parapet i również nie widzę żeby jakoś się zmieniała. Może to dobrze w końcu nie marnieje. Ale chciałabym czerpać z tego więcej satysfakcji. W internecie jest masa zdjęć dużych ascendens. Chciałabym żeby kiedyś moja taka była. Będę z nią eksperymentować. Jak mi się powiedzie to podzielę się z Tobą informacjami. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłam taki opis hodowli:

http://www.growsundews.com/sundews/south_a...an_sundews.html

wg niego, D. ascendens powinna mieć zapewnione nocne spadki temperatury, dużą wilgotność (terrarium!), bardzo dużo światła i wysoką doniczkę na długie korzenie. Poza tym lubi być dokarmiana. Może pokusisz się o stworzenie jej warunków wg tych wskazówek i wtedy ruszy ze wzrostem :)

Odnośnik do odpowiedzi

Darlingtonię najlepiej hodować w samym, żywym torfowcu. W innych mieszankach może w pewnym momencie dostać grzyba i paść. Przynajmniej tak mi wiadomo. Co do innych mieszanek, to potrafiły rośliny, ni z tego ni z owego paść. Nie wszystkie, pojedyncze, a inne w tej samej donicy rosły dobrze po przesadzeniu. Więc jak tylko masz torfowiec, to polecam.

Poza tym piękne rośliny. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba niedługo się tym zajmę. Tylko nie wiem jak zapewnić jej nocne spadki temperatury. Mogłabym ją trzymać na zewnątrz, ale wtedy musiałaby być czymś przykryta, żeby zapewnić jej odpowiednią wilgotność, a wtedy najprawdopodobniej by się ugotowała. :(

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztofie, dziękuję za miłe słowa :)

Darlingtonię w takim razie przesadzę do torfowca. Bardzo lubię to moje maleństwo, jak dotąd pięknie i szybko rośnie, nie chciałabym, żeby nagle obumarła.

Teraz się tak przyglądam, i widzę, że każda rosiczka ma upolowanego mniej lub więcej kociego futra...

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Przedstawiam Wam moje świeżutkie dzbaneczniki :) Jeszcze maluszki, mam nadzieję, że będą dzielnie rosły. Pompują nowe dzbanki, więc jestem dobrej myśli :)

Nepenthes ampullaria 'Yauapura Japan'

post-6463-1407170770_thumb.jpg

Nepethes bicalcarata 'Orange'

post-6463-1407170784_thumb.jpg

Nepenthes truncata

post-6463-1407170874_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi